18 εκατομμύρια TL αποκατάσταση στο πρώτο κέντρο αστρονομίας Cacabey

18 εκατομμύρια TL αποκατάσταση στο πρώτο κέντρο αστρονομίας Cacabey

2 Ιουνίου, 2022 0 By admin
18 εκατομμύρια TL αποκατάσταση στο πρώτο κέντρο αστρονομίας Cacabey

Η Μαντρέσα Cacabey, η οποία είναι έργο των Σελτζούκων και χτίστηκε από τον εμίρη Kırşehir Nurettin Cibril Bin Cacabey το 1271-1272, αναστηλώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του μεντρεσά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σχολή αστρονομίας στην εποχή του και μετατράπηκε σε τζαμί από το 1907, λόγω υγρασίας και υγρασίας. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκτεταμένης αποκατάστασης στη μεντρεσέ, η οποία είχε επισκευαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, η δεύτερη φάση συνεχίζεται εδώ και 5,5 μήνες. Φρέαρ παρατήρησης και στήλες που μοιάζουν με εκτοξευμένο πύραυλο, που αποκαλύφθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των αστεριών στον ουρανό μέσα από το άνοιγμα στον θόλο, αποκαθίστανται με μεγάλη προσοχή. Ο θόλος του μεντρεσέ, από την άλλη, επισκευάζεται με σοβάτισμά του με ειδικό κονίαμα γνωστό ως «υφασμάτινο οπλισμό», το οποίο δεν περιέχει τσιμέντο. Στον τρούλο έχουν τοποθετηθεί και πέτρες κατάλληλες για το πρωτότυπο. Η αποκατάσταση, η οποία θα κοστίσει 18 εκατομμύρια TL, έχει στόχο να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες.

«ΕΙΧΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΛΑΤΙ»

Ο Utku Yücel, ο αρχιτέκτονας ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων, είπε ότι κατά το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης του Cacabey Madrasa, εγκαταστάθηκε μια προσωρινή στέγη στο τζαμί, ανοίγοντας έτσι τους θόλους και τους θόλους. Ο Yücel είπε, “Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κτιρίου ήταν ότι ο θόλος και οι θόλοι ήταν επιχρισμένοι με τσιμεντοκονίαμα σε διάφορες αποκαταστάσεις που έγιναν με την πάροδο του χρόνου. Με τον καιρό, το κτίριο πήρε νερό και δεν μπορούσαν να κόψουν το νερό. Προσπάθησαν να κόψουν το νερό με στρώματα σκυροδέματος. “Υπήρχε πρόβλημα αλατίσματος. Αυτό θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήταν σχεδόν απρόσιτο στο εσωτερικό του κτιρίου όταν φτάσαμε. Έγιναν γεμίσματα έως και 50 εκατοστά”, είπε.

«ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΟΥΛΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΙΑΔΙ»

Εξηγώντας ότι η εφαρμογή ξεκίνησε με τον καθαρισμό αυτών, ο Utku Yücel είπε: “Όταν αφαιρέσαμε τους σοβάδες από οπλισμένο σκυρόδεμα και τσιμεντοκονία, υπήρχαν σοβαρές ρωγμές στον θόλο και τους θόλους. Πρώτα τον ενισχύσαμε. Αποφασίστηκε να τυλιχτούν οι θόλοι και οι θόλοι με δωρεά υφασμάτων. Το κονίαμα για αυτόν τον οπλισμό που χρησιμοποιήσαμε είναι ένα ειδικό κονίαμα με βάση ασβέστη. Το χρώμα του είναι σκούρο. Υπάρχουν ισχυρισμοί όπως “τσιμέντο” επειδή είναι “τσιμέντο”, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Αντίθετα, προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε πλήρως το κτίριο από το τσιμέντο. Κάναμε ειδική στεγανοποίηση, υλικό ασβέστη συμβατό με τις παλιές εργασίες. Συνεχίζονται οι επισκευές της στέγης μας. Συνεχίζονται οι συντηρήσεις της πέτρας. Διατηρούμε τους εσωτερικούς χώρους καθαρούς. “Το κάνουμε με Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της κατασκευής, κατασκευάζεται με μικρά οδοντιατρικά εργαλεία χωρίς τη χρήση χημικών», είπε.

«ΒΡΗΚΑΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΥΛΟΥ»

Εξηγώντας ότι δούλευαν μέρα και νύχτα με μια ομάδα 60 ατόμων, ο Utku Yücel είπε: «Υπάρχουν μπλε πλακάκια στον μιναρέ της μαντρασά, που χρησιμοποιείται ως τζαμί από το 1907. Ενώ ο μιναρές χτιζόταν με τούβλα, πλακάκια Τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους αρμούς.Αν και σώζονταν μερικώς στους κάτω κώδικες, τα περισσότερα από αυτά τα κεραμίδια καταστράφηκαν στην επάνω πλευρά.Θα κάνουμε τη συντήρηση και θα καλύψουμε τις ελλείψεις.Υπάρχουν επιγραφικές ταινίες σε ορισμένα σημεία του κτιρίου. Έχουμε μια ειδική ταινία επιγραφής με πλακάκια στο μέρος του τάφου μέσα. Βρήκαμε ένα μικρό χειρόγραφο έργο στο πρωτότυπο του κτιρίου στον επάνω κώδικα του παραθύρου του τάφου. Ερευνούμε την ιστορία εδώ, δουλεύοντας χιλιοστό προς χιλιοστό. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι Όταν βρίσκουμε τέτοια πράγματα. Είπε: “Αυτός είναι ο κύριος λόγος της επιτυχίας. Είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτών των δομών. Παραδίδουμε αυτές τις κατασκευές σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Μετά από αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να αγγίζουν τις κατασκευές. Εάν έχουν τυχόν ελλείψεις, θα πρέπει να απευθύνονται στη γενική μας διεύθυνση».

ΕΔΡΑ: ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Στις επικρίσεις για την αποκατάσταση του κτιρίου απάντησε με γραπτή δήλωση η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων. Στην ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η μαντρασά, η οποία είναι έργο των Σελτζούκων και χτίστηκε από τον Εμίρη του Κιρσεχίρ, Νουρετίν Τσιμπρίλ Μπιν Κακάμπεϊ, μεταξύ 1271-1272, τελούσε υπό εκτενή αναστήλωση και ανέφερε:

«Από τεχνική άποψη, οι διαδικασίες αποκατάστασης δεν περνούν μόνο από τις διαδικασίες που βλέπουν οι πολίτες μας. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου, που καταχωρήθηκε ως αρχαίο μνημείο το 1991, εξετάστηκε η στατική του δομή. Μόνο η συνήθης περίοδος αυτού Οι εργασίες διήρκεσαν 2 χρόνια. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν συνεχίζονται σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές αρχές αποκατάστασης που βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους Κατά τα στάδια της ανάλυσης κονιάματος, έρευνας εδάφους, στατικής μοντελοποίησης, ειδικοί στον τομέα τους, από ειδικούς συντήρησης έως αρχαιομετρίες, από πολιτικούς Μηχανικοί σε παλιούς ειδικούς επισκευής πλακιδίων. Λάβαμε επιστημονικές συμβουλές από τους ακαδημαϊκούς μας σε πολλούς τομείς και οι τεχνικές εφαρμογής καθορίστηκαν ανάλογα.”

‘ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ 5 ΜΗΝΕΣ’

Τονίζοντας ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Nadir Alpaslan, ο οποίος είναι επίσης από το Kırşehir, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, είπε, “Όλα τα στάδια αποκατάστασης προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί στην τρέχουσα διαδικασία. Και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης σύμφωνα με το πρωτότυπο σε 5 μήνες και ανοιχτό στη λατρεία με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων του Κιρσεχίρ.Ιδρύματα Γενικά “Η μαντρασά του Cacabey θα αποκατασταθεί επίσης σχολαστικά στο πλαίσιο αυτής της ευθύνης”, ανέφερε η δήλωση.

Μαντρέσα CACABEY

Η μεντρεσέ, η οποία είναι γνωστή ως το τζαμί «cincikli» μεταξύ των ανθρώπων λόγω των μπλε πλακιδίων στον μιναρέ της, είναι κατασκευασμένη από κομμένη πέτρα και έχει τετράγωνη κάτοψη. Περιλαμβάνεται στην ομάδα των μεντρεσά με δύο ιβάν και κλειστές αυλές. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του λειτούργησε ως κολέγιο αστρονομίας. Υπάρχει στεφανόθυρα με κοιλότητες μουκαρνάς, πάνω στην οποία εφαρμόζεται δίχρωμη λιθοδομή. Η πόρτα της εισόδου στα βόρεια είναι ένθετη, ο πλινθόκερος μιναρές με ένα ενιαίο μπαλκόνι, που είναι χωριστό από το κτήριο, δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο. Οι δύο αντίθετες στήλες στο κύριο iwan σχηματίστηκαν με την επικάλυψη του κώνου και των σφαιρικών σχημάτων. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα αυτής της διάταξης κιόνων στην τουρκική τέχνη της Ανατολίας.