1,5 χρόνο φυλάκιση για κοινή χρήση ποτών τη νύχτα της εξουσίας

1,5 χρόνο φυλάκιση για κοινή χρήση ποτών τη νύχτα της εξουσίας

17 Ιουνίου, 2022 0 By admin
1,5 χρόνο φυλάκιση για κοινή χρήση ποτών τη νύχτα της εξουσίας

Στο κατηγορητήριο που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία της Ανατολίας, εξηγήθηκε ότι ο ύποπτος Ο.Τ. και οι φίλοι του έπιναν αλκοόλ σε ένα εστιατόριο και ότι ο ύποπτος Ο.Τ. τραβήχτηκε με τους φίλους του γράφοντας μια επαίσχυντη φωτογραφία της Νύχτας του Καντίρ. λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 27 Απριλίου 2022.

ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο κατηγορητήριο αναφέρθηκε ότι ο ύποπτος Ο.Τ είπε στην κατάθεσή του ότι μαζεύτηκαν για τα γενέθλια του φίλου του, έβγαλε μια selfie και τη μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα social media που μόνο οι φίλοι του είχαν δει. Δεν αποδέχτηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι η ανάρτησή του ήταν για χιουμοριστικούς σκοπούς και δεν είχε στόχο να ταπεινώσει, να χλευάσει ή να εξευτελίσει τη θρησκεία του Ισλάμ, τους πιστούς ή τη Νύχτα της Δύναμης. Τονίστηκε επίσης ότι ο ύποπτος εξέφρασε τη λύπη του και τη λύπη του που τα γεγονότα έφτασαν σε αυτό το στάδιο.

Στο κατηγορητήριο τονιζόταν ότι το υλικό στοιχείο του εγκλήματος της «ανοιχτής προσβολής των θρησκευτικών αξιών που υιοθετεί ένα τμήμα του κοινού», που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας, είναι η υποτιμητική συμπεριφορά και δηλώσεις προς το σύστημα πεποιθήσεων. υιοθετούνται από ένα τμήμα του πληθυσμού ή τις αξίες που θεωρούνται σημαντικές από τα μέλη της θρησκείας που αντιπροσωπεύουν αυτή τη θρησκευτική πεποίθηση. Η νηστεία, η προσευχή και η θυσία για τους μουσουλμάνους παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα αξιών που θεωρούνται σημαντικές.

ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΣΔΑ

Στο κατηγορητήριο, υπενθύμισε ότι το ΕΔΔΑ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγονται εκφράσεις που δεν συμβάλλουν σε δημόσιο διάλογο όσον αφορά τις θρησκευτικές απόψεις και πεποιθήσεις και που μπορούν να θεωρηθούν ως φτηνή επίθεση για τους άλλους. Υποστηρίχθηκε ότι το εν λόγω έγκλημα θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση λόγω της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, του σεβασμού των πεποιθήσεων των πιστών και της προκλητικής αναπαράστασης θρησκευτικά ιερών αντικειμένων.

Το κατηγορητήριο υπογράμμιζε επίσης την εκτίμηση του Ινστιτούτου Otto Preminger στην Αυστριακή Απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου 1994 ότι «Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως κακόβουλη παραβίαση του πνεύματος ανεκτικότητας, το οποίο πρέπει επίσης να αποτελεί στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Υπενθυμίστηκε επίσης η άποψη του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Τουρκίας της 13ης Δεκεμβρίου 2005 ότι «Όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, η ρητορική που βλάπτει τους άλλους και η ασέβεια συμπεριφορά πρέπει να αποφεύγεται».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Στο αξιολογικό μέρος του κατηγορητηρίου συμπεριλήφθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νύχτα της εξουσίας είναι μια θρησκευτική αξιολόγηση για τη θρησκεία του Ισλάμ και για όσους πιστεύουν στο Ισλάμ. “Ας το δεχτεί” θεωρείται αποτελεί προσβολή των αξιών που θεωρούνται ιερές από τη θρησκεία του Ισλάμ και όταν αξιολογούνται μαζί ο τρόπος και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, έχει εκτιμηθεί ότι η πράξη του υπόπτου έχει την ιδιότητα να βλάπτει το αίσθημα συνύπαρξης της κοινωνίας και είναι κατάλληλο για διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΗ ΕΩΣ 1 ΕΤΟΣ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ

Στο πλαίσιο αυτό, στο κατηγορητήριο υποστηρίχθηκε ότι συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία για να σχηματιστεί ύποπτος για να ανοίξει δημόσια υπόθεση ότι ο ύποπτος διέπραξε το αδίκημα που του κατηγορείται. Στο κατηγορητήριο ζητήθηκε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 9 μήνες έως 1 έτος και 6 μήνες στον ύποπτο Ο.Τ. για το αδίκημα της «προσβολής των θρησκευτικών αξιών που υιοθετούνται από μερίδα του κοινού με τρόπο που είναι κατάλληλο να διαταραχθεί. η δημόσια ειρήνη». Το κατηγορητήριο εστάλη στο Πρωτοδικείο Ποινικών Δικαστηρίων Ανατολίας για εξέταση.