Όσοι έχουν κληρονόμους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες

Όσοι έχουν κληρονόμους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες

27 Μαΐου, 2022 0 By admin
Όσοι έχουν κληρονόμους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες

Αν πιστεύετε ότι οι κιρσοί στα πόδια σας διαφέρουν το καλοκαίρι, έχετε δίκιο. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας επιδεινώνουν τα συμπτώματα των κιρσών, ειδικά σε ζεστές χώρες όπως η Τουρκία. Αντίθετα, ο πιο δροσερός καιρός είναι πολύ καλύτερος για την υγεία των φλεβών μας. Μικρές βαλβίδες στις φλέβες μας επιτρέπουν στο βρώμικο αίμα να κινηθεί προς μία κατεύθυνση προς τους πνεύμονες. Όταν αυτές οι βαλβίδες στα πόδια μας σπάσουν, το αίμα αρχίζει να μαζεύεται από μέρος σε μέρος και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές οι άρρωστες φλέβες που ονομάζονται κιρσοί. Ενώ τα πρώτα παράπονα των ατόμων με κιρσούς είναι συνήθως οπτικά, πόνος, αίσθημα βάρους, κνησμός, κάψιμο και κόπωση εμφανίζονται αργότερα.

η θερμότητα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία

Η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει αυτά τα παράπονα χειρότερα επειδή ο ζεστός αέρας και το περιβάλλον διευρύνουν τις φλέβες. Αν βρισκόμαστε έξω σε ηλιόλουστο, ζεστό καιρό, το σώμα μας προσπαθεί να μας δροσίσει. Για να επιτευχθεί αυτό, διαστέλλει τις φλέβες και επιτρέπει στο αίμα να ρέει πιο κοντά στο δέρμα. Έπειτα, εμφανίζεται εφίδρωση και στόχος είναι να δροσίσει πρώτα το αίμα και άρα το σώμα. Εάν υπάρχει περισσότερο αίμα από το κανονικό σε ορισμένες περιοχές των φλεβών, μπορείτε να δείτε πόσο απογοητευτικό είναι.

Η συγκέντρωση αίματος στις φλέβες προκαλεί οίδημα

Για να μας δροσίσει, το σώμα μας αντλεί περισσότερο αίμα στις φλέβες, οι οποίες έχουν ήδη διευρυνθεί και λιμνάσει κατά τόπους. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας του συγκεντρωμένου αίματος, περισσότερο οίδημα (πρήξιμο) και αυξημένη επιδείνωση των φλεβικών βαλβίδων. Η υπερβολική συγκέντρωση αίματος στις φλέβες μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι και επώδυνοι στα πόδια μας από ότι συνήθως. Οι φλεβικές βαλβίδες, οι οποίες ήδη δυσκολεύονται λόγω της επίδρασης της βαρύτητας και των κιρσών, πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά επεκτείνουν τις άρρωστες φλέβες και αυξάνουν τους κιρσούς.

Όσοι έχουν κιρσούς θα πρέπει να τους προσέχουν το καλοκαίρι.

Είναι αδύνατο να αποφύγεις τη ζέστη το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πάθησης στις φλέβες μας:

Αποφύγετε το ζεστό νερό: Η σάουνα, το ζεστό μπάνιο/ντους μπορεί να φαίνονται ιδανικά για χαλάρωση στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, αλλά το αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει θα είναι με τη μορφή πόνου και όχι χαλάρωσης. Επομένως, κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό αντί για ζεστό. Ακόμα καλύτερα, κάντε μασάζ στα πόδια σας με κρύο νερό όταν έρθει η σειρά τους.

Μείνετε στη σκιά: Θα είναι πολύ καλύτερο για εσάς να αποφύγετε τις άμεσες ακτίνες του ήλιου και να μετακινηθείτε σε σκιερές περιοχές. Οι φλέβες σας θα αντιληφθούν επίσης αυτήν την αλλαγή θερμοκρασίας. Προσπαθήστε να παραμένετε σε πιο δροσερές περιοχές και μειώστε το φορτίο στις φλέβες.

Αποφύγετε τις ζεστές ώρες της ημέρας: Μεταξύ 11:00 και 15:00 είναι οι ώρες που ο ήλιος είναι στο υψηλότερο σημείο του και η ζέστη στο υψηλότερο σημείο. Αποφύγετε να βρίσκεστε έξω αυτές τις ώρες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάρτε υγρό: Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι στιγμές που λαχταράτε να είστε έξω με την οικογένεια και τους φίλους σας. Από την άλλη, αυτοί είναι οι μήνες που χάνουμε τα περισσότερα υγρά από το σώμα. Μπορούμε να αραιώσουμε το σκουρόχρωμο αίμα με την πρόσληψη υγρών και να μειώσουμε την τάση στις φλεβικές βαλβίδες.

Μην ξεχάσετε να ενεργήσετε: Ο ζεστός καιρός συχνά στραγγίζει την ενέργειά μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει την κυκλοφορία μας και επιδεινώνει τους κιρσούς μας. Οι μικρές βόλτες είναι πολύ χρήσιμες. Το κολύμπι έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία των φλεβών, καθώς μας δροσίζει, ενεργοποιεί τους μύες της γάμπας μας και συστέλλει τις διευρυμένες φλέβες μας. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά, τουλάχιστον κάνοντας την κίνηση ανεβοκατέβασης στα δάχτυλα των ποδιών μας θα χαλαρώσουν τα πόδια μας.

Χρησιμοποιήστε τεχνητό μαύρισμα αντί για καύση: Μην προσπαθήσετε να καείτε κάτω από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να θυμάστε ότι η προσπάθεια να αποκτήσετε ένα χάλκινο πόδι θα επιδεινώσει το πρόβλημά σας. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να κυκλοφορείτε με ένα φιμέ πόδι, κάντε το με καλλυντικά/τεχνητά μπρονζέ.

Οι κρύες εποχές είναι καλύτερες για τις φλέβες

Ο κρύος καιρός είναι πολύ καλύτερος καιρός για τις φλέβες μας. Όπως και με την τοποθέτηση πάγου για τη μείωση του πρηξίματος, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συσπάσουν τις πρησμένες φλέβες. Αυτό δίνει δύναμη στις φλέβες και στις βαλβίδες μέσα σε αυτές να κυκλοφορούν σωστά το αίμα. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο οίδημα και λιγότερη συχνότητα κράμπες στα πόδια. Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει φορτίο στις φλέβες σε δροσερό καιρό. Οι ατμοσφαιρικές αλλαγές το χειμώνα έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία. Ο χρόνος που περνάμε στο γραφείο αυξάνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Το υπερβολικό βάρος προκαλεί αύξηση του φορτίου στις φλέβες και κιρσούς.

Είναι πιο εύκολο να φροντίσετε την υγεία των φλεβών το χειμώνα. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Όσοι έχουν κιρσούς θα πρέπει να τους προσέχουν όταν ο καιρός είναι κρύος.

Ασκήσου τακτικά: Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο δραστήριοι όταν ο καιρός είναι κρύος. Αν και ακούγεται καλό να χουφτώνουμε κάτω από την κουβέρτα για να αποφύγουμε το κρύο, η έλλειψη κίνησης επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία μας. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικές βόλτες, ακόμα και σύντομες.
Τρώτε υγιεινά: Τρώγοντας υγιεινές τροφές, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους και να βελτιώσουμε την κυκλοφορία.
Τεντώστε τα πόδια σας: Κάθεστε ή στέκεστε ακίνητοι για πολλές ώρες; Ειδικά το χειμώνα, το τέντωμα («τέντωμα») των ποδιών σας θα κάνει ναρκωτικά για την κυκλοφορία. Προσπαθήστε να το κάνετε τακτικά και μειώστε τη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες των ποδιών.

Ο τρόπος για να χαλαρώσετε όλες τις εποχές: Θεραπεία κιρσών

Οι συμβουλές που έχω μοιραστεί θα επιβραδύνουν την εποχική επιδείνωση των κιρσών σας, αλλά δεν θα θεραπεύσουν το πρόβλημα. Με μεθόδους «επιφανειακής σκληροθεραπείας με αφρό», «ενδοφλεβική αφαίρεση κορμού-(EVTA)», «χημική αφαίρεση με Doppler», «περιπατητική φλεβεκτομή», που συγκαταλέγονται στις σημερινές θεραπείες κιρσών, είναι δυνατό να εξαλειφθεί γρήγορα το πρόβλημα χωρίς να διαταραχθεί η άνεση του το πρόσωπο.