Το ΝΑΤΟ υπογράμμισε προσεκτικά: Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ υπογράμμισε προσεκτικά: Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας

3 Ιουνίου, 2022 0 By admin
Το ΝΑΤΟ υπογράμμισε προσεκτικά: Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας

Επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είχε μια «εξαιρετική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ήθελε ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΗΡΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

Εκτιμώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ κάνει τη διαφορά κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης, προσθέτοντας: «Ο Πρόεδρος Πούτιν ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά παίρνει περισσότερα».
Αναφερόμενος στη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας αυτόν τον μήνα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε «πολύ σημαντική στιγμή για την ασφάλεια» και εξέφρασε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην Ισπανία. Απαντώντας στην ερώτηση για την πορεία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι από τη φύση τους και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και εξήγησε ότι ο εν λόγω πόλεμος έχει γίνει πόλεμος φθοράς όπου οι Ουκρανοί πληρώνουν βαριά τίμημα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.
Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα «τέλειωνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Όταν ρωτήθηκε για το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και είπε: «Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα, να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες και μετά να κινηθούμε. πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είμαστε σε στενή επαφή με την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία».
Υπενθυμίζοντας ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός σύμμαχος».