Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

30 Μαΐου, 2022 0 By admin
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει το εμπάργκο στο Ρωσικό λάδι. “Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε δίκαιοι με όλους, δεν έχουμε βρει ακόμη λύση σε αυτό. Έχω ελάχιστες προσδοκίες ότι θα επιλυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια πιθανότητα μετά από αυτό.” είπε ο φον ντερ Λάιεν. είπε.

«Η ενέργεια είναι ένα σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε λύση και μετά κυρώσεις»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την Έκτακτη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή, η οποία ανέπτυξε νόμους για τα κράτη μέλη, δεν διαπραγματεύτηκε το εμπάργκο με τα κράτη μέλη όπως απαιτείται. Σημειώνοντας ότι η απαγόρευση του πετρελαίου εμφανίστηκε από το πουθενά χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν είπε: «Η ενέργεια είναι ένα σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε λύση και μετά κυρώσεις».

Για να σπάσει το αδιέξοδο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά θερμά η απαγόρευση να ισχύει μόνο για ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται στην ΕΕ με δεξαμενόπλοια και ότι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba. λίγο χρόνο μέχρι να δημιουργηθούν εναλλακτικές προμήθειες. “Αυτή είναι μια καλή προσέγγιση, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος στον αγωγό. Χρειαζόμαστε εγγύηση ότι έχουμε το δικαίωμα να λαμβάνουμε ρωσικό πετρέλαιο από άλλες πηγές”, είπε ο Όρμπαν.

Ο Μπορέλ είναι πεπεισμένος ότι το πακέτο κυρώσεων θα συμφωνηθεί

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Σχέσεις και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell δήλωσε σε δήλωση πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι είναι «απόλυτα βέβαιος» ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Μπορέλ πρότεινε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ συνειδητοποιεί ότι δεν θα του είναι εύκολο να συμβιβαστεί με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι είναι καιρός να αποφασίσουμε για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό το θέμα. «Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση για αυτό το σημαντικό ζήτημα», είπε ο Μισέλ.

Από την άλλη, αν και η ΕΕ το ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα, απαιτείται η έγκριση όλων των κρατών μελών για την εφαρμογή των κυρώσεων. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αντιτίθεται στο εμπάργκο.