Περιγραφή της «ευλογιάς των πιθήκων» από τον ΠΟΥ: Απόφαση μαζικού εμβολιασμού

Περιγραφή της «ευλογιάς των πιθήκων» από τον ΠΟΥ: Απόφαση μαζικού εμβολιασμού

27 Μαΐου, 2022 0 By admin
Περιγραφή της «ευλογιάς των πιθήκων» από τον ΠΟΥ: Απόφαση μαζικού εμβολιασμού

Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκαναν ενημέρωση για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στο πλαίσιο της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς προέκυψε η σημερινή επιδημία, αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν περίπου 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο Διευθυντής Επιδημιών του ΠΟΥ, Δρ. «Η αλληλουχία του ιού δείχνει ότι το στέλεχος δεν διαφέρει από το είδος που έχουμε συναντήσει σε ενδημικές χώρες και το ξέσπασμα πιθανότατα οφειλόταν περισσότερο σε μια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά», είπε η Sylvie Briand στην ομιλία της. Ο Μπράιαντ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται «ελεγχόμενη» με βάση την εξέλιξη παλαιότερων εστιών στην Αφρική. Δηλώνοντας ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να αναμένει περισσότερα κρούσματα στο μέλλον, ο Μπράιαντ είπε: «Δεν γνωρίζουμε αν βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου ή αν υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν εντοπιστεί». Λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της νόσου σε μη ενδημικές χώρες, ο Briand τόνισε ότι αυτό είναι δυνατό με ταχεία δράση. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε εύκολα να περιορίσουμε την επιδημία αν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα», είπε ο Μπράιαντ.
Ο Briand επεσήμανε επίσης ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται πολύ πιο αργά από τον κορωνοϊό.

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ»

Ο επικεφαλής του τμήματος ευλογιάς του ΠΟΥ, Δρ. Η Rosamund Lewis δήλωσε επίσης ότι η ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων δεν εξαπλώνεται εύκολα και συνήθως απαιτείται στενή επαφή για τη μετάδοση, και είπε, “Δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό”. Δηλώνοντας ότι οι χώρες με το εμβόλιο μπορούν να τα αξιολογήσουν για άτομα υψηλού κινδύνου σε περίπτωση στενής επαφής ασθενών ή επαγγελματιών υγείας, ο Lewis είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να ελεγχθεί κυρίως με απομόνωση και συνεχή επιδημιολογική έρευνα. «Η έρευνα υπόθεσης, ο εντοπισμός επαφών, η απομόνωση στο σπίτι θα ήταν οι καλύτερες επιλογές», είπε ο Lewis.

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΚΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟ 1970

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από το 1970, η ευλογιά των πιθήκων έχει βρεθεί σε ανθρώπους σε 11 αφρικανικές χώρες: Μπενίν, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβερία, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό, Σιέρα Λεόνε και Νότιο Σουδάν. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά εκτός Αφρικής το 2003 στις ΗΠΑ. Αργότερα, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων βρέθηκε σε μερικούς ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Αφρική στο Ισραήλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, στη Σιγκαπούρη το 2019 και στις ΗΠΑ το 2021. Περισσότεροι από 200 ιοί της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στη Νιγηρία από το 2017, με περισσότερα από 500 ύποπτα κρούσματα να έχουν αναφερθεί. Ενώ το 3 τοις εκατό των κρουσμάτων οδήγησε σε θάνατο, ο ιός προκάλεσε μεγάλη επιδημία στη χώρα.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων χωρίζεται σε δύο ως στελέχη της Κεντρικής Αφρικής (Λεκάνη του Κονγκό) και της Δυτικής Αφρικής. Το στέλεχος Congo Basin πιστεύεται ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και είναι πιο μεταδοτικό.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ 85% ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι «πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ευλογιά στο παρελθόν, αν και κλινικά λιγότερο σοβαρά». Σύμφωνα με την οργάνωση, ο ιός μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο και από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής. Αναφέρεται ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά της ευλογιάς παρέχουν 85% προστασία από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Παραμένει ασαφές αυτή τη στιγμή εάν ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αναφέρεται ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι συνήθως 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.