«Η Τουρκία είναι φίλος, αδελφός, σύμμαχός μας»

«Η Τουρκία είναι φίλος, αδελφός, σύμμαχός μας»

28 Μαΐου, 2022 0 By admin
Mustafayeva, Γενικός Πρόξενος του Αζερμπαϊτζάν στην Κωνσταντινούπολη: "Η Τουρκία είναι φίλος, αδελφός, σύμμαχός μας"

Η 104η επέτειος της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν γιορτάστηκε με εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο του Αζερμπαϊτζάν στην Κωνσταντινούπολη. Η Γενική Πρόξενος της Κωνσταντινούπολης Narmina Mustafayeva, ο Αντικυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Özlem Bozkurt Gevrek, στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που σταθμεύουν στην Τουρκία και προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στο εορταστικό πρόγραμμα. Καλλιτέχνες του Αζερμπαϊτζάν ανέβηκαν στη σκηνή στη γιορτή, η οποία ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

«Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΗΜΕΡΑ»

Μιλώντας στο πρόγραμμα, η Γενική Πρόξενος της Κωνσταντινούπολης του Αζερμπαϊτζάν Narmina Mustafayeva είπε: “Η ημέρα της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν είναι η εθνική μας γιορτή. Είναι μια σημαντική καμπή που άλλαξε την ιστορία του όχι μόνο για το Αζερμπαϊτζάν, αλλά για ολόκληρη την περιοχή μας. Στις 28 Μαΐου 1918, το Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε την ελευθερία της. Ίδρυσε την πρώτη δημοκρατική δημοκρατία στον ανατολικό μουσουλμανικό κόσμο. Η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ήταν μια νέα αρχή, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε πολύ. Στους 23 μήνες και 2 μήνες, έγινε πολλή δουλειά Εκπλήρωσε το ιστορικό καθήκον που έφερε στη δημοκρατία. Διότι σε αυτήν την περίοδο ιδρύθηκε το πρώτο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, οι κρατικοί θεσμοί, το Υπουργείο Εξωτερικών μας, το Υπουργείο Άμυνας, ο εθνικός μας στρατός. Το εθνικό έμβλημα του Αζερμπαϊτζάν έγινε αποδεκτό. Η κρατική μας σημαία, που κυματίζει περήφανα σε κάθε ίντσα των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και είναι πάντα πάνω από τα κεφάλια μας, και ο εθνικός μας ύμνος, που πάντα νιώθουμε σαν τώρα, έγινε αποδεκτή Το πρώτο πανεπιστήμιο στον Καύκασο το 1919 στο Αζερμπαϊτζάν ήταν στη στιγμή. Έγινε το κρατικό πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν. Εκτός από όλες αυτές τις εξελίξεις, μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που μας άφησε η δημοκρατία έχει αναγνωρίσει το νόμο να επιλέγουμε κάθε πολίτη μας του οποίου η φυλή, η θρησκεία, η εθνικότητα και το φύλο δεν είναι πρωτότυπα. Έτσι, ο λαός του Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε τον εκλογικό νόμο χρόνια πριν από πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια κράτη. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ιστορικές εξελίξεις όχι μόνο για το Αζερμπαϊτζάν αλλά και για την περιοχή μας».

«ΜΕΤΑ 104 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΑΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ»

Δηλώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αναπτύξει τις χώρες και την περιοχή γύρω του, η Μουσταφάγιεβα είπε: «Μετά από 104 χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν φέρνει αλλαγή και ανάπτυξη στην περιοχή με τη δική του ανάπτυξη, σχέσεις και έργα. Παρά όλες τις δυσκολίες και την ημιτελή ανεξαρτησία, η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ανύψωσε το εθνικό πατριωτικό πνεύμα του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Τους έφερε την αίσθηση του λαού μας που ζει σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Ήταν πολύ σημαντικό. Αυτή ήταν η βάση της πορείας της ανεξαρτησίας μας τα επόμενα χρόνια. Το 1991, το Αζερμπαϊτζάν αποσχίστηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση και κήρυξε την ανεξαρτησία του και γνωρίζουμε ότι η επόμενη περίοδος δεν ήταν καθόλου εύκολη. Όμως, παρά όλα αυτά, το πιο σημαντικό, το Αζερμπαϊτζάν διατήρησε και ενίσχυσε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Σήμερα, χάρη στον Πρόεδρό μας, κ. Ilham Aliyev, που ακολούθησε το δρόμο και την πολιτική του μεγάλου ηγέτη μας Heydar Aliyev, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του ισχυρού και επιτυχημένου Αζερμπαϊτζάν μας, σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ημερομηνία με διαφορετική χαρά και ενθουσιασμό». αυτός είπε.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ, Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΑΣ»

Δηλώνοντας ότι η λαχτάρα για το Καραμπάχ έχει τελειώσει μετά από 30 χρόνια, η Μουσταφάγιεβα είπε: «Επειδή, χάρη στον ένδοξο στρατό μας υπό την ηγεσία του, πήραμε πίσω το Καραμπάχ μας, το οποίο μας έλειπε για 30 χρόνια. Τιμούμε με ευγνωμοσύνη και έλεος τη μνήμη των αθανάτων μαρτύρων μας που μας έκαναν να ζήσουμε αυτή τη νίκη στο Καραμπάχ και μας χάρισαν αυτή τη χαρά. Εύχομαι υγεία και δύναμη στους βετεράνους, στους στρατιώτες και σε κάθε αδερφό που προστατεύει την πατρίδα μας. Γιορτάζουμε σήμερα με την περηφάνια ότι είμαστε Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα, γιατί είμαστε εκπρόσωποι ενός πολύ επιτυχημένου, ισχυρού και ελεύθερου κράτους. Είναι πολύ πιο περήφανο να ζεις σήμερα έτσι. Γιορτάζουμε αυτή τη χαρά στη δεύτερη πατρίδα μας, την Τουρκία. Η Τουρκία ήταν πάντα μαζί μας. Όταν ιδρύσαμε την πρώτη δημοκρατία το 1918, η Τουρκία μας αναγνώρισε για πρώτη φορά. Όταν ανακτήσαμε την ανεξαρτησία μας το 1991, η Τουρκία ήταν η πρώτη που την αναγνώρισε. Είναι η Τουρκία που μοιράζεται τη μοίρα μας σε κάθε δυσκολία και τη χαρά μας σε κάθε επιτυχία. Η Τουρκία είναι φίλος μας, αδελφός μας, σύμμαχός μας. Όπως μας στήριξε από τη νίκη του Καραμπάχ, είναι μαζί μας στην άνοδο και την ανάπτυξη του Καραμπάχ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλη την Τουρκία και τον λαό της», είπε.

«ΕΓΡΑΨΑΝ ΕΝΑ ΕΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΠΕ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΜΕΣΑ ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ»

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Özlem Bozkurt Gevrek, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα ως προσκεκλημένος, δήλωσε: “Χαρούμενη 104η επέτειος από την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Μεχμέτ Εμίν Ρασουλζάντε, ο οποίος είπε, “Μόλις υψωθεί μια σημαία, δεν θα κατέβει ποτέ και πάλι», τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Can για την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν. Εύχομαι το έλεος και τη συγχώρεση του Θεού στους μάρτυρες μας που έπεσαν στο έδαφος. Έγραψαν ένα έπος που θα διηγείται περήφανα από γενιά σε γενιά με τις θυσίες τους και κουράγιο. Έγιναν σημάδι της αιώνιας αδελφότητάς μας. Όπως λέμε πάντα, υπάρχει μια λέξη που θα συνεχίσουμε να λέμε όσο ο κόσμος στέκεται. Η ελευθερία είναι η απελευθέρωσή μας, το πεπρωμένο είναι το πεπρωμένο μας και η θλίψη είναι η θλίψη μας.” αυτός είπε.
Το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις συναυλίες του λαϊκού καλλιτέχνη Alihan Samedov και του Nezaket Teymuzovan.