Η Αθήνα γύρισε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες

Η Αθήνα γύρισε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες

10 Ιουνίου, 2022 0 By admin
Η Αθήνα γύρισε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες

Μετά τις σκληρές αντιδράσεις της Μόσχας και της Τεχεράνης, η διοίκηση της Αθήνας χρειάστηκε να γυρίσει δύο φορές μέσα σε 2 μήνες. Η κρίση με τη Ρωσία ξεκίνησε όταν ελληνικά στοιχεία κατέλαβαν το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Pegas», το οποίο κατέρρευσε στα ανοιχτά της νήσου Εύβοια, κοντά στην Αθήνα, στις 15 Απριλίου. Τα ελληνικά στοιχεία εφάρμοσαν την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου (δημοδικείο Χαλκίδας) και κατέλαβαν το πλοίο με το σκεπτικό ότι βρισκόταν «υπό τις κυρώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ για «Τουρκία»

Δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ για «Τουρκία»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τα νέα του Yorgo Kırbaki από τη Hürriyet, μετά τη σκληρή αντίδραση της Μόσχας, το ίδιο δικαστήριο λίγες μέρες αργότερα ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του και επέτρεψε στο πλοίο να συνεχίσει το δρόμο του, με την αιτιολογία ότι το ρωσικό τάνκερ πουλήθηκε σε Ρώσο. εταιρεία που δεν ήταν στον κατάλογο κυρώσεων ένα μήνα πριν από την κατάσχεση. Πριν το ρωσικό δεξαμενόπλοιο αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του νησιού της Εύβοιας, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να κατασχέσει 107 χιλιάδες τόνους ιρανικού πετρελαίου στο πλοίο. Επιπλέον, ζήτησε να εκφορτωθεί το πετρέλαιο στο ρωσικό τάνκερ σε άλλα πλοία και να σταλεί στις ΗΠΑ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗΚΑΝ ΔΥΟ ΤΑΝΚΕΡ

Το δικαστήριο της Χαλκίδας έκανε δεκτό αυτό το αίτημα στις 22 Μαΐου, παρόλο που το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο δεν ίσχυε στις χώρες της Ε.Ε. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έδωσε μια σκληρή νότα διαμαρτυρίας στην Αθήνα, λέγοντας «Αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι διεθνής ληστεία». Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν επίσης 2 ελληνικά τάνκερ, το «Delta Poseidon» και το «Prudent Warrior», που έπλεαν στη Βασόρα με επιχείρηση που πραγματοποίησαν στις 27 Μαΐου, αναφέροντας ως αιτία τις «παραβιάσεις τους στα ύδατα του Κόλπου».

Scholz: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά του ενάντια στη Ρωσία»

Scholz: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά του ενάντια στη Ρωσία»

ΠΙΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Συνολικά 36 μέλη πληρώματος, 9 Έλληνες και 1 Ελληνοκύπριος, είναι καθηλωμένοι στα 2 επίμαχα ελληνικά πλοία. Η παρουσία 17 πλοίων υπό ελληνική σημαία που εξακολουθούν να πλέουν στον Περσικό Κόλπο, οι πιέσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στην κυβέρνηση και η συνειδητοποίηση ότι το Ιράν δεν έχει πρόθεση να κάνει ένα βήμα πίσω ανάγκασαν την Ελλάδα να γυρίσει για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά, το δικαστήριο της Χαλκίδας έκανε δεκτό το αίτημα ελληνικής μεσάζουσας εταιρείας και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του σχετικά με την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου. Μάλιστα, η προγραμματισμένη για σήμερα ακροαματική διαδικασία μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από 2 ημέρες. Το ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο τώρα εκφορτώνεται σε άλλα πλοία, θα μεταφερθεί πίσω στο δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία. Η ελπίδα των ελληνικών αρχών είναι το Ιράν να απελευθερώσει τα κατασχεθέντα 2 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία.