Απειλεί την παγκόσμια οικονομία: αμμοθύελλα 13 δισ. δολαρίων!

Απειλεί την παγκόσμια οικονομία: αμμοθύελλα 13 δισ. δολαρίων!

26 Μαΐου, 2022 0 By admin
Απειλεί την παγκόσμια οικονομία: αμμοθύελλα 13 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με τα νέα του CNN International, χιλιάδες άνθρωποι στη Μέση Ανατολή συνέρρευσαν στα νοσοκομεία, μη μπορώντας να αναπνεύσουν. Οι μονάδες υγείας στη Συρία είχαν εφοδιαστεί με δοχεία οξυγόνου. Επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν στη Βαγδάτη, η Τεχεράνη ανέστειλε τις πτήσεις και το Κουβέιτ διέκοψε τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Η σκόνη και οι αμμοθύελλες απειλούν να προκαλέσουν όλεθρο σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, με τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα πάντα, από την τιμή μιας αντλίας στις ΗΠΑ μέχρι το χρόνο που χρειάζεται ένας πελάτης στην Ισπανία για να παραλάβει ένα δέμα από την Κίνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καταιγίδες επιδεινώνονται.

Με τρεις στρατηγικούς υδάτινους δρόμους και σχεδόν τα μισά από τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το πλοίο Evergreen πιάστηκε σε αμμοθύελλα στη Διώρυγα του Σουέζ και έκλεισε το κανάλι για 6 ημέρες, εμποδίζοντας το εμπόριο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από αυτό το στενό πέρασμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το φαινόμενο αυτό κοστίζει στην οικονομία της περιοχής 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.